Detaljer om boken

ISBN 82-993648-4-1

17x24 cm

477 gram


Video i Praktiken

Video i Praktiken - en bok om att berätta med bilder och ljud

 

Jarle Leirpoll har undervisat i videoproduktion på olika högskolor sedan 1987 och han upptäckte att det saknades norsk litteratur på området. Det som fanns, var antingen för avancerat, för omfattande eller för enkelt. Så varför inte skriva en bok själv? Lång anställningstid på norsk TV, NRK, kombinerad med en solid erfarenhet av undervisning gav författaren en bra utgångspunkt för att skriva en nyttig lärobok. Och många menar att han har klarat det – se recensionerna från den norska fackpressen nedan.

 

Nu är boken översatt till svenska!

Med billiga digitala videokameror har videofilm blivit var mans egendom. Samtidigt har datarevolutionen gjort det möjligt att redigera med toppkvalitet på en PC från hyllan hos närmaste lågpriskedja. Allt ligger tekniskt tillrätta för alla att kunna producera fantastiska videor.

Riktigt använd kan till och med en billig kamera ge dig en kvalitet som ligger näst intill i klass med det som sänds på TV. Tyvärr nöjer sig de flesta med att ställa in alla knappar i autoläge och sen trycka på record. ”Video i praktiken” lär dig kamerans möjligheter och svagheter samt hur du kan utnyttja din kamera maximalt. Du får också lära dig att redigera spännande historier med ljud och bild. Proffsens tekniker och hemligheter avslöjas med hjälp av praktiska exempel.

När du har läst om videofilmning och redigering i boken, och upptäckt hur lätt och roligt det är att göra filmer på din PC och producera egna DVD-filmer, kommer dina kunskaper att ligga hästlängder före alla andras. ”Video i praktiken” är boken för dig som vill bli skickligare på att berätta med hjälp av rörliga bilder.

 

Rikt illustrerad

Bokens olika temata är illustrerade med närmare 200 bilder. De flesta bilderna är tagna med videokamera för att de ska bli så realistiska som möjligt.

 

Digital Video

Många läroböcker i ämnet är skrivna innan digital video blev vanlig och i nyare upplagor kan man ha lagt till ett kapitel om digital teknik för att komma till rätta med det. Denna bok är skriven med digital videoproduktion i fokus redan från grunden och boken avhandlar ämnet från a till ö.

Här lär du dig ingenting om gamla produktionsmetoder, utan uteslutande om dagens tekniker. Men även du som har en analog kamera, till exempel Hi-8 eller S-VHS, kommer att få glädje och nytta av boken, för principerna är desamma och redigeringen går till på samma sätt.

 

Får lovord

”Video i praktiken” används av NRK:s kompetensavdelning i deras videojournalistkurser. De säger att boken passar precis för de journalister som ska lära sig kamera och redigering. Nästan alla högskolor har också köpt in boken till sin mediaundervisning och fotografer och TV-folk är imponerade över hur enkelt de olika teknikerna och tipsen är förklarade.

 

Kort om innehållet

 

Så här skrev norska tidningar och TV-folk när boken kom ut i Norge:

 


Recensioner

Den norske fotografen Jarle Leirpolls bok Video i praktiken ger en mycket god inblick i det allra mesta som handlar om modern videoproduktion. En avgjord styrka är att boken kombinerar de tekniska begreppen med dramaturgiska och formmässiga tips. På så sätt får du på ett smidigt sätt de grundläggande redskapen du behöver för att göra en bra film.
Boken är innehållsrik och faktatung utan att vara svårbegriplig. Inga knepiga fackuttryck tynger ned innehållet, som är pedagogiskt och ofta humoristiskt.

PC för alla, november 2006

 

Så här skrev norska tidningar och TV-folk när boken kom ut i Norge